Behandlingar

Behandlingar

Processteamet erbjuder individuella behandlingar speciellt anpassat efter klientens behov. Våra behandlingsinsatser vänder sig till ungdomar, vuxna och deras familjer. Vi erbjuder psykosocial behandling för dig som har beroendeproblematik och som önskar göra en förändring. Våra behandlingar vänder sig till dig som har problem med missbruk, kriminalitet och annat socialt nedbrytande beteende. 

Vårt mål är att hjälpa dig att uppnå en önskad förändring och för att säkerställa detta, följer vi kontinuerligt upp våra behandlingar tillsammans med dig.  

Vill du veta mer?


Kontakta oss

Våra behandlingsprogram består av


CRA

CRA är en metod för behandling av skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika. Metoden bygger i huvudsak på inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi. 

CRA syftar till att hjälpa personer till ett drogfritt liv. Faktorer som främjar drogfrihet i personens närmiljö förstärks medan faktorer som främjar droganvändningen minskas. 


KBT

Att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.


12 stegsprogrammet

Tolvstegsbehandling är ett omfattande behandlingsprogram för individer med ett beroende av alkohol och narkotika. Behandlingen är drogfri och 12-stegsbaserad med strukturerade individuella samtal och gruppsessioner. Målet är nykterhet både vad gäller alkohol och narkotika. 


MI

MI bygger på metoden Motiverande samtal som syftar till att öka motivationen och stärka klientens tro på sin förmåga och möjlighet till förändring. Deltagaren får möjligheten att fundera på om det finns någonting speciellt kring alkohol eller droger som hen vill förändra och hur en sådan förändring i så fall skulle gå till. 


Återfallsprevention ​

Återfallsprevention är en metod för att lära sig färdigheter som man kan använda för att inte återfalla i ett problembeteende. 

Behandlingen syftar till att deltagaren ska hitta strategier för att bibehålla sin nykterhet/drogfrihet. 


Anhörigstöd/Samtalsstöd

Du är inte ensam! 

Vi kan förmedla kunskap om beroendet som är en sjukdom där hela familjen påverkas. Du får perspektiv på hur du som anhörig påverkas vid beroende i familjen och kan få insikter om självdestruktiva tankar och beteendemönster som du kan lära att bryta.  

Anhörigstöd/Samtalsstöd erbjuds även till dig/er som har en anhörig med en kriminell livsstil. Vi har ett brett nätverk och samverkar med flera stödorganisationer som erbjuder hjälp. 

Behandlingen syftar till att deltagaren ska hitta strategier för att bibehålla sin nykterhet/drogfrihet. 


Kriminalitet som livsstil ​

Kriminalitetsprogrammet är en manualbaserad metod kopplad till Stiftelsen för kriminalitet som livsstil, vilka i sin tur har tagit med sig metoden från USA genom socialarbetaren Gunnar Bergström, som översatt metoden till svenska förhållanden. Metoden utgår från kriminologiska, psykologiska och sociologiska teorier. Behandlingen går ut på att den enskilde klienten ges möjlighet att utmana sina kriminella tankemönster, de bakomliggande drivkrafterna samt medvetandegörs om sitt eget ansvar för tankar, känslor och handlingar.

Anhörigstöd/Samtalsstöd erbjuds även till dig/er som har en anhörig med en kriminell livsstil. Vi har ett brett nätverk och samverkar med flera stödorganisationer som erbjuder hjälp. 


ART​

ART är ett manualbaserat preventionsprogram för ungdomar som beter sig aggressivt. 

Insatsen syftar till att minska aggressivitet, öka sociala färdigheter och främja den moraliska utvecklingen hos ungdomarna. På längre sikt är syftet att förhindra att de återfaller i normbrytande beteende. 


A-CRA

ACRA är ett manualbaserat behandlingsprogram för ungdomar eller unga vuxna med missbruksproblematik. 

Metoden går ut på att stötta till en nykter och drogfri livsstil och förbättrade relationer med andra nyktra och drogfria personer i personens närhet.  

Behandlingen pågår under tre månader med en träff i veckan. Under denna period träffar man ungdomen totalt tolv gånger. Man har också två individuella träffar med vårdnadshavaren eller annan viktig vuxen. 


Eftervård/Utsluss ​

Erfarenhet visar att återfallsrisken är stor vid hemkomst. 

En beroende som just avslutat en behandling befinner sig i en skör fas i livet. Ensamhetskänslor och utanförskap är mer regel än undantag. I just den fasen är det väldigt lätt att ta ett återfall och ramla tillbaka in i gamla mönster med missbruk och självdestruktiva beteenden. 

Vår eftervård har som primärt syfte att vara ett tryggt forum där det finns utrymme att lyfta utmaningar, inre och yttre motstånd, rädslor, skam & skuld etc. 

Klienten får stöd att fortsätta i sitt tillfrisknande och att ta ansvar för sin situation. 

Ofta behöver också klienten praktisk vägledning när det gäller arbete, boende, ekonomi, ansvar för vardagliga sysslor samt stöd i kontakten med myndighet eller vården. 

“Börja med att göra det nödvändiga, gör sedan det möjliga, och plötsligt gör du det omöjliga”

– Franciskus av Assisi